Två dödade affärsidéer i veckan

I veckan har två bra affärsidéer mer eller mindre dödats framför mina ögon. I båda fallen uppdagades bortgångarna över en kopp kaffe.

Case 1
I över ett års tid har en kollega till mig pratat om en kläd-app. Man skulle registrera sina kläder i appen för att sedan kunna kombinera i appen innan man gick och tog fram kläderna. En bra idé som säkert skulle kunna utvecklas både som enskild app och tillsammans med en klädkedja.

Vid flera tillfällen har hon suttit och suckat ”ja, jag ska nog ta tag i det där”. Men sen har det inte hänt så mycket mer. Igår lanserades appen myClosetRoom. Just precis som kollegan tänkt och i sitt huvud planerat. Hon och hennes affärsidé drog en sista djup suck under fredagskaffet när hon läst och förstått.

Case 2
I onsdags satt jag och pratade med min goda vän Michael Jacobsson, som jag tidigare gjort www.fredagar.nu/fri tillsammans med. Jag ville bland annat berätta om ett behov och en lösning jag sett. Behovet är att hemtjänsten har problem med larm från sina klienter som inte är så allvarliga. Det kan vara att sänka eller höja ljudet på TV:n, släcka lyset i hallen eller byta kanal på radion. Ibland kan det vara uppemot 50% av alla larm som har så enkla lösningar.

Min lösning var att utveckla en app till TV:n, likt Team Viewer, så att en ”first line support” skulle kunna komma åt volymen på tv:n, släcka ljuset eller byta kanal på radion. Detta skulle sedan kunna säljas både till hemtjänstföretag och till privatpersoner. Man skulle tjäna pengar på månadsabbonemang, samt återförsäljning och installation av hårdvaran.

Innan jag ens hann berätta färdigt om kundbehovet hade han berättat att ett betydligt större företag och en kommun i regionen var på gång att lösa problemet exakt på samma sätt som jag tänkt lösa det. ”skönt” tänkte jag, nu kan jag fokusera energin på andra saker. För jag är övertygad att både jag och kollegan kommer på nya idéer. Har man kommit på en så kommer det flera.

Samtidigt är det väl egentligen inte försent att utveckla något eget, varken för mig eller min kollega. Det finns alltid plats för nischade konkurrenter till de som redan är först till marknaden.

Men visdom är väl ändå att om man har en idé som man vill tjäna pengar på, så börjar arbetet nu och inte efter man gått och beklagat sig över sin alldelens strålande idé som man inte orkar ta tag i. Alla som har idéer och inte gör något av dem får skylla sig själva. Idéer är värdelösa utan utförande.