Därför blir du trött på videomöten

Att delta i ett videosamtal kräver mer fokus än ett fysiskt möte. Vi måste arbeta hårdare för att bearbeta icke-verbal kommunikation som ansiktsuttryck, röstens ton och tonhöjd och kroppsspråk. När det ibland skrapar eller ord och meningar klipps bort, behöver vi lägga mycket energi på att tolka motparten. Det är klart vi blir dränerade på energi.

Tystnaden

Tystnad och korta avbrott skapar en naturlig rytm i ett fysiskt möte. När det händer i ett videosamtal blir många oroliga för tekniken i första hand. Man lägger energi på att fundera på om det verkligen fungerar som det ska.

Det gör också människor obekväma. Det har visat sig att tystnaden gör att folk uppfattar personerna på andra sidan som fientliga. En studie i Tyskland från 2014 visade att förseningar i telefon- eller konferenssystem formade våra åsikter om människor negativt: förseningar på 1,2 sekunder gjorde att människor uppfattade samtalspartnern som mindre vänlig eller fokuserad.

Så är det även i vanliga fysiska möten. Tystnad tolkas nästan alltid som att någon har en negativ uppfattning. Tänk dig själv att du skickat ett SMS eller epost till någon och du inte får svar – då tolkar du det som att denne har en annan åsikt. Eller tänk tillbaka när du varit inne på dejtingstråk. När du var nyförälskad och skickade ett SMS och inte fick svar på ett par minuter – då kom oron. Samma sak i digitala möten – tekniken gör att det ger förseningar och du måste lägga energi på att fundera över om motparten förstått dig eller inte.

Ständigt i bild

Lägg till att du ständigt är i bild och inte vet riktigt när motparten tittar på dig eller inte. Det känns som om du är på en scen och ständigt behöver agera. Vad har du för förväntningar på dig själv? Det är svårt för människor att låta bli att titta på sig själva och fundera över hur man ser ut och hur man uppfattas. Det tar energi och du blir trött.

Ovana och coronakris

Ytterligare en faktor är ovanan av digitala möten. Just nu kastas många in i en ny och ovan situation, stressar över både arbete och familj i ett nytt läge. Självklart blir ett nytt möte då jobbigare än tidigare. Många kan få en släng av saknad när de kopplar upp sig online och träffar någon de tycker om. Glädjen av att få umgås, trycks ner av sorgen över att inte få träffas fysiskt. Är det dessutom så att du är en person som vill prestera på topp, lägger du kanske möten direkt inpå varandra för att vara effektiv. Din normala tid för återhämtning försvinner och du glömmer att tanka lite energi.

Tre tips för att orka med

Vad kan du göra för att orka med videomöten?
För det första: Ha inte för många möten. Det är precis som med så mycket annat, att ju mer du tränar desto mer orkar du, men ställ inte om kroppen direkt. Du skulle aldrig få för dig att ställa upp i ett maraton otränad. Det är samma sak här: gör en plan, gör dig själv uppmärksam på vad som tröttar ut och inte. Träna sedan.

För det andra: Stäng av kameran om du inte leder mötet. Jag gillar att se folk när jag möter dem, men jag har respekt för de som vill stänga av. Följer hela organisationen samma princip blir det både socialt accepterat och ni orkar mer. Ett alternativ är att lägga in en bild på sig själv som profilbild – det blir trevligare än att bara se initialerna av en person.

För det tredje: Vänj dig vid tanken på att videomöten är ett nytt sätt att mötas – det är inte bara att byta ut fysiska möten till onlinemöten. Jag ser mest fördelar i att mötas online. Det som tidigare var ett heldagsmöte kan nu delas upp på flera småmöten. Det som tidigare var entimmesmöten kan nu delas upp i dokumentdelning, chatt, ett par epostmeddelanden och ett betydligt kortare videomöte istället. Fundera på vilket resultat du vill åstadkomma och sedan planerar du hur ni ska gå tillväga. Då blir videosamtal något som bidrar till effektiviteten och piggar upp snarare än att skapa stress och trötta ut.

Vill du läsa mer om ämnet rekommenderar jag denna artikel från BBC:
https://www.bbc.com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting

Glöm inte bort återhämtningen. Ta en promenad nu!