Nordtrafo

Nu kan Nordtrafos vd fokusera på att ta in affärer och skapa tillväxt.

2018 hade familjeföretaget Nordtrafo AB i Nyland en hel del på att-göra-listan. Den välrenommerade transformatortillverkaren behövde både få upp lönsamheten och omstrukturera organisationen för att långsiktigt säkra överlevnaden. Vägen framåt blev ett samarbete med Fredagar Företagsutveckling. Istället för att lägga tiden på att hitta besparingar kan vd Andreas Sjöholm nu fokusera på att ta in affärer och skapa tillväxt.

I vilket läge var Nordtrafo när Fredagar kom in i bilden?

– Vi hade ganska nyligt genomfört ett generationsskifte. Jag och min bror Daniel hade tagit över företaget från vår pappa som drivit det i många år. Vi hade bra produkter och mycket jobb, men behövde förändra och få bättre lönsamhet för att överleva på sikt. I början av 2018 tog Andreas Skoglund på Fredagar kontakt med oss och första gången vi pratade blev jag rasande, haha! Vi hade minskat antalet anställda från 13 till 9 och slet hårt för att få lönsamhet. Tiden räckte inte till och så kommer Andreas och pratar om tillväxt! Han fick jobba hårt för att få mig att lyssna. Men en dag sa han ”jag garanterar att jag kan spara 25 procent av din tid”. Och sedan förklarade han hur det skulle gå till: jobba effektivare, strukturera tydligare, göra rätt saker. Då blev jag intresserad.

”Tiden räckte inte till och så kommer Andreas på Fredagar och pratar om tillväxt! Han fick jobba hårt för att få mig att lyssna.”

Hur har ert samarbete med Fredagar sett ut?

– Hösten 2018 startade vi. Då hade Andreas hjälpt oss med att söka ekonomiskt stöd via regionen och sedan började vi arbeta steg för steg, först med analys av nuläget. Hela personalen skulle vara med i det här arbetet. Vi analyserade och kartlade alla flöden, alla processer, gick igenom kvalitetsarbete, dokumentation. Dessutom fick jag och min bror som ägare också ställa oss de där frågorna som man tror att man vet svaren på. Vart vill vi? Vill vi samma sak med företaget? Har vi samma fokus? Det var väldigt nyttigt.

Vad ledde arbetet fram till? 

– Engagemanget i företaget har ökat och vi arbetar mycket mer strukturerat och fokuserat. Många besökare är imponerade av vår arbetsprocess. Och Andreas fick rätt – jag fick faktiskt loss mer tid. Det är tid som jag nu kan lägga på att ta in offerter och säkra affärer. Nu har vi tillväxt och är uppe på 13 anställda igen. Det fanns mer kraft i företaget än vi såg när vi startade. Jag hade på känn att det fanns en större potential, men Andreas visade hur vi skulle förverkliga den. 

”Det fanns mer kraft i företaget än vi såg när vi startade. Andreas visade hur vi skulle nå en högre potential.”

Hur mycket tid har ni lagt ner?

– Projektet löpte över ett och ett halvt år ungefär och under den tiden har vi samlats någon heldag, ibland halvdagar men även haft kortare möten och samtal. Ibland hela företaget och ibland mindre grupper eller enskilda anställda. I början var nog känslan ”hur ska jag ha tid med det här?”, men går man in i en sådan här process bygger det på att man tror på det och är beredd att satsa. Sedan är Andreas Skoglund väldigt bra på att formulera en bild av målet, vart vi ska ta oss tillsammans. Känner man att vi vet vart vi är på väg och att varje möte ger något så är det mycket enklare att motivera att man sätter av tiden.