Pussel

Restaurang Skeppet i Härnösand, ett ställe jag har många härliga minnen ifrån. Från tidigt 90-tal, då man tog en kaffe där, till början på 2000-talet då sommarkvällarna firades där. Och nu på senare år, då man fått se på fotbollsmatcher tillsammans med andra som svingat en bägare och sett Sverige både vinna och förlora måste-matcher.

När jag för något år sedan lade ett pussel med min familj, ett Jan van Haasteren- pussel över en blomfestival i Amsterdam (tror jag) kom tanken på att det vore kul med pussel med ett Härnösandsmotiv. I vintras satt jag mitt i min post-covid-period. Jag kunde inte tänka två tankar samtidigt utan att få huvudvärk. Då var det skönt att få sjunka in i ett tecknande.

Det är kul att få lägga in både gamla minnen och direkta fantasier, utan att behöva förhålla sig till fakta. Se till att det blir roligt bara. Flera som följde arbetets gång sa:
– Rita in Anders! Och en pratbubbla med ”14 miljoner!”
Anders var länge ägare av Skeppet och när han gav växel sa han aldrig ”trettiofem kronor tillbaka”, utan ”Trettiofem miljoner tillbaka”. Jag vet inte om folk mest fnissade med honom eller åt honom. Efter tjugo år med samma jargon så var det knappt någon som fnissade. Det var en del av processen helt enkelt.

Jag tänkte rita in Anders faktiskt. Under altanen. Men det blev inte bra, så det blev en hund av honom istället.

De som spanat in bilden har också undrat vad ”Nej till bron” står för. Det är en snegling åt Killinggängets klassiska sketch om killen som protesterar. Han protesterar mot ”bron”. När sketchen skrevs var det bron över till Danmark som höll på att byggas, men gubben protesterade mot Ölandsbron istället.

Här i stan ska Nybron snart byggas om. Och föreningen ”Utveckla Härnösand” har ännu inte uttalat sig om det. De har gjort sitt bästa för att stoppa utvecklingen av ett nytt hotell i stan under många år, likt gubben i Killing-sketchen kan jag tycka att de är lite efter sin tid. Men de kämpar för vad de tror på. Det ska de ha en eloge för – fler borde ha deras kamp-anda, även om jag hellre skulle se att de kämpade för en annan typ av utveckling.

Nåväl, i april var bilden klar. Bilden blev bra, så jag började söka pusselproducenter. Det visade sig svårare än jag trott. En hittade jag i Estland. Men de svarade aldrig, varken på mail eller telefon. Flera hittade jag dock i Kina. Jag valde en med goda referenser och de har jobbat snabbt: de skickade ett provpussel, sen sa vi: ”nu kör vi!”

I slutet av juli levererades pusslet. Nu återstår att se om det finns de som vill köpa detta pussel? Att vara företagare är att ta risker. Ingen risk = inget företag. Så nu får vi se. Jag hoppas sälja så pass många att det lönar sig att göra ett nytt. Jag har börjat med ett pussel med Härnösands torg som motiv.

Tack för att du läst! Vill du köpa ett eller flera pussel till vänner, kollegor, anställda eller agera återförsäljare: maila mig på andreas.skoglund@fredagar.se

/ Andreas Skoglund