Del I: Att sälja böcker på iBookStore

Jag har gjort en barnbok. Det var inte så svårt. ”Sagan om det lila lejonet” har jag berättat många gånger för barnen. Nu när jag fann apparna ”Paper 53” och ”Book creator” så tänkte jag ”varför inte?”. När boken väl var klar så blev den så himla snygg att jag tänkte ”den där kan man väl sälja?” Det var då jag började processen. Frans Kafka kan ta sig någonstans.

Det började bra. Apple har något som heter iTunes Connect, där vem som helst kan lägga upp och sälja sina saker. Fri registrering utlovas. Det verkar fortfarande lovande. Men jag saknar att jag inte pratat engelska på några år. Jag är lite ringrostig.

Första fällan är att jag behöver ett EIN-nummer. Det är IRS, amerikanska skatteverket, som utfärdar dessa. Nu börjar jag ana oråd. Jag googlar och letar lite. Hittar ett webbformulär att fylla i. Men det visar sig efter ca tio minuter att det bara går för företag inom USA som kan fylla i det hela. Jag googlar vidare. Därefter hittar jag ett telefonnummer som några australiensare och engelsmän använt för att ringa direkt till IRS i USA:

Jag ringde igår. Men det var femton minuter eller mer i väntetid, så jag la på. Ikväll ringde jag igen. Sju till tio minuters väntetid sa de. Gott så. Sen väntade jag. Tjugo minuter senare kom jag fram. Jag hoppades att batteriet i telefonen skulle räcka.

Därefter följde ett långt samtal på en knackig telefonlinje med en mycket serviceinriktad, men efter minutrarna vandrade, mer och mer otålig dam från IRS i USA. Jag led med henne. Andreas Skoglund, från Blabarsstigen i Harnosand är inte lätt att stava till. Dessutom har jag helt glömt bort hur man namnbokstaverar på engelska. ”G like in Gun” försökte jag med. Hon rättade till ”G like George?” ”Correct” svarade jag. Så där fortsatte vi. ”R like Ralph” sa jag ”R like in Rabbit” sa hon. ”S like Sun” sa jag. ”S like in Sandy?” frågade hon.

TIll slut var vi igenom. ”Hold on” sa hon. ”OK” sa jag. Då hörde jag hur telefonen blurrade till. Batteriet var på väg att ta slut. Hissmusiken spelade. ”Are you there?” frågade hon. ”Yes” sa jag. ”OK, here’s your number. 98-1… Sen blurrade telefonen igen.
”I’m sorry, one more time?” frågade jag.
Så fick jag faktiskt hela numret. Jag tackade för mig ordentligt och artigt. Mamma skulle ha varit stolt över mig. Hon sa tack och hej. Jag tänkte lägga på, men behövde inte det, för där och då dog min telefon. Men tack och lov har jag mitt EIN nu. Och det ska ingen få ta ifrån mig!

Nu ska jag få bekräftelsebrev hemskickat. Hoppas det går bra. Sen ska jag bara lyckas publicera den där epub-filen också. Det lär enligt illvilliga rykten på diverse forum inte vara en helt enkel match det heller. Men en dag! En dag ska jag sälja min barnbok på iBookstore. Tro om jag kommer att tjäna femtio eller hundrafemtio kronor där? #förmodligenintevärtpengarnamenkulattförsökafåigångdetiallafall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *